Zasady savoir-vivre w każdym miejscu, to niezmiernie ważna sprawa. Dzieci z grupy najstarszej, w tym tygodniu pochyliły się w sposób szczególny na zasadami dobrego zachowania przy stole. W trakcie zajęć nasze sześciolatki dowiedziały się: * co oznacza określenia „savoir-vivre”,
* jak należy układać talerze i sztućce na stole,
* w jaki sposób siedzieć i trzymać ręce w trakcie jedzenia,
* do czego służy serwetka i gdzie powinna się znajdować, gdy jemy,
* o czym mówi układ sztućców na talerzu,
* jak posługiwać się nożem i widelcem.
Po zdobyciu wiedzy teoretycznej, każdego dnia dzieci miały okazję do wprowadzania w czym nabytych wiadomości, w trakcie posiłków w przedszkolu. Zwieńczeniem podjętych starań nad prawidłową etykietą zachowania przy stole, było wyjście dzieci do restauracji. W trakcie obiadu była okazja do sprawdzenia swoich umiejętności w prawdziwej restauracji z kelnerami i pięknie nakrytym stołem. Trzeba przyznać, że dzieci w odświętnych strojach prezentowały się i zachowywały doskonale. Na relację zapraszamy do Galerii 6 – latków